Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish
- 150 g wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe
- 150 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 10 g masła, miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 360 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki soli
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
- mak, do posypania
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 812.2 kJ / 194.1 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 468.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 godz. 45 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Świderki z makiem
2h 10min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Chleb tygrysi
4h