Urządzenia i Akcesoria
Plecione bułki z makiem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
10 sztuk
Składniki
Zaczyn typu poolish
-
150 g wody
-
150 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe
-
150 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
10 g miodu10 g ekstraktu słodowego w proszku
-
10 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
360 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki soli
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
mak do posypania
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
468.9 mg
Białko
6.4 g
Kalorie
812.2 kJ /
194.1 kcal
Tłuszcz
1.8 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Węglowodany
37.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Słonecznikowe bagietki
1 godz. 10 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Kajzerki
15 godz. 45 min
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Szybkie kajzerki
1 godz. 50 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb portugalski (Pão de água)
4 godz.