Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g ryżu białego, długoziarnistego
Chleb
- 155 g wody, letniej
-
25
g drożdży świeżych
lub 1 opakowanie suchych drożdży - 2 łyżeczki cukru
- 500 g mąki pszennej chlebowej (typu 650-750)
- 240 g mleka, w temp. pokojowej
-
10
g oleju sezamowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
lub 10 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia - 2 łyżeczki soli
Pasta ryżowa i pieczenie
- 100 g wody (patrz wskazówka)
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży -
10
g oleju sezamowego
lub 10 g oleju rzepakowego - 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 666.3 kJ / 159.3 kcal
- Białko
- 5.2 g
- Węglowodany
- 29.6 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 299.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Przyprawa do chleba
5 Min
Plecione bułki z makiem
14 Std. 30 Min
Mleczne bułki do odrywania
4h
Bawarski chleb preclowy
2h
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb codzienny na drożdżach
3 godz. 45 min
Chleb jogurtowy
3óra
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Chleb portugalski (Pão de água)
4h
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Szybkie kajzerki
1óra 50p