Bułki orkiszowe z posypką

Bułki orkiszowe z posypką

4.9 25 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
10 sztuk

Składniki

Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
  • wody
    150 g
  • drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
    1 mały kawałek
  • mąki orkiszowej, razowej
    150 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
    200 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • drożdży świeżych
    5 g
  • ekstraktu słodowego w proszku
    15 g
    15 g miodu, płynnego
  • mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    350 g
  • łusek babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka)
    3 łyżeczki
    3 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych, mielonych (patrz wskazówka)
  • olej do natłuszczenia
  • ziarna sezamu do posypania
  • mak do posypania
  • kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
    5 - 10

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 181 kcal / 758 kJ
Białko 7 g
Tłuszcz 1 g
Węglowodany 35 g
Błonnik 3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...