Urządzenia i Akcesoria
Bułki orkiszowe z posypką
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
10 sztuk
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
150 g wody
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
-
150 g mąki orkiszowej, razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
2 łyżeczki soli
-
5 g drożdży świeżych
-
15 g miodu, płynnego15 g ekstraktu słodowego w proszku
-
350 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
3 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych, mielonych (patrz wskazówka)3 łyżeczki łusek babki płesznik (psyllium) mielonych (patrz wskazówka)
-
olej do natłuszczenia
-
ziarna sezamu do posypania
-
mak do posypania
-
5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
7 g
Kalorie
758 kJ /
181 kcal
Tłuszcz
1 g
Błonnik
3 g
Węglowodany
35 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 godz. 45 min
Bułki orkiszowe
23 godz. 40 min
Mieszanka do wypieku chleba pełnoziarnistego z sezamem i makiem
10 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 godz.
Bułki bezglutenowe na zakwasie owsiano-ryżowym
18 godz. 40 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min