Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
- 160 g wody
- 160 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 350 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g wody
-
5
g drożdży świeżych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3954.6 kJ / 945.2 kcal
- Białko
- 32.1 g
- Węglowodany
- 189.2 g
- Tłuszcz
- 4.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 7 g
- Sód
- 2345.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Suszony zakwas
24h 10min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb litewski na miodzie
30h
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28h 10min