Urządzenia i Akcesoria
Ciabatty na zakwasie
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 17 godz.
2 sztuki
Składniki
Zaczyn pszenno-jabłkowy (dzień 1.)
-
160 g wody
-
160 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g wody
-
2 łyżeczki soli
-
350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
½ łyżeczki suchych drożdży5 g drożdży świeżych
-
olej do natłuszczenia
-
5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
2345.6 mg
Białko
32.1 g
Kalorie
3954.6 kJ /
945.2 kcal
Tłuszcz
4.7 g
Błonnik
7 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Węglowodany
189.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.