
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 45 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
280 g wody
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
-
220 g mąki żytniej typu 720-1150
Namoczona bułka tarta (dzień 1.)
-
50 g bułki tartej
-
100 g wody
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
150 g mąki żytniej typu 720-1150
-
100 g wody
-
2 ½ łyżeczki soli
-
2 - 3 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
-
10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
90 kcal /
376.4 kJ
Białko
2.8 g
Tłuszcz
0.9 g
Węglowodany
18 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
239.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min