Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 280 g wody
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
- 220 g mąki żytniej, typu 720-1150
Namoczona bułka tarta (dzień 1.)
- 50 g bułki tartej
- 100 g wody
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 150 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 100 g wody
- 2 ½ łyżeczki soli
- 2 - 3 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych (opcjonalnie)
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 376.4 kJ / 90 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 0.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 239.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min