
Urządzenia i Akcesoria
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 14 godz.
9 sztuk
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
110 g wody
-
80 g mąki żytniej typu 720-1150
-
5 - 15 g żytniego zakwasu chlebowego
Zaczyn drożdżowy (dzień 1.)
-
½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
-
¼ łyżeczki kminku
-
¼ łyżeczki nasion kozieradki (opcjonalnie) mielonych
-
60 g wody
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
-
20 g bułki tartej
-
20 g mąki żytniej typu 720-1150
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
260 g wody
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
100 g mąki żytniej typu 720-1150
-
260 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
olej do natłuszczenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
190.4 kcal /
796.7 kJ
Białko
6.7 g
Tłuszcz
1.1 g
Węglowodany
38.7 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
475.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min