Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 110 g wody
- 80 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 5 - 15 g żytniego zakwasu chlebowego
Zaczyn drożdżowy (dzień 1.)
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- ¼ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
- 60 g wody
-
1
mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
lub 1 szczypta suchych drożdży - 20 g bułki tartej
- 20 g mąki żytniej, typu 720-1150
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 260 g wody
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 100 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 260 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- olej, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 796.7 kJ / 190.4 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 38.7 g
- Tłuszcz
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 475.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16u. 45min
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Dyniowy chleb na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb na maślance i zakwasie
18h