Chleb codzienny na zakwasie

Chleb codzienny na zakwasie

4.9 94 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 12 godz.
30 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • wody
    160 g
  • mąki żytniej razowej
    160 g
  • żytniego zakwasu chlebowego
    15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    550 g
  • wody
    400 g
  • soli
    15 g
  • świeżych drożdży (opcjonalnie) pokruszonych (patrz wskazówka)
    5 g
    ½ łyżeczki suchych drożdży
  • masło ilość do natłuszczenia

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 84.4 kcal / 353 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 0.4 g
Węglowodany 17.2 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 0 g
Sód 195.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...