
Urządzenia i Akcesoria
Chleb codzienny na zakwasie
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 12 godz.
30 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
160 g wody
-
160 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
550 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
400 g wody
-
15 g soli
-
5 g świeżych drożdży (opcjonalnie) pokruszonych (patrz wskazówka)
-
masło ilość do natłuszczenia
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
84.4 kcal /
353 kJ
Białko
2.8 g
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
17.2 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
195.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min