Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
TM6 TM5

Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)

4.3 (11 ocen)

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1. wieczór)

  • 170 g wody
  • 170 g mąki żytniej razowej
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego

Ciasto właściwe (dzień 2. rano)

  • 400 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 170 g mąki żytniej, typu 720-1150
  • masło, do natłuszczenia

Ciasto właściwe (dzień 2. południe)

  • 230 g wody
  • 330 g mąki żytniej, typu 720-1150
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
    lub 10 g miodu (opcjonalnie)
  • 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
306.9 kJ / 73.3 kcal
Białko
2.3 g
Węglowodany
15.8 g
Tłuszcz
0.3 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Błonnik
2.5 g
Sód
167.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy