Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)

Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)

4.3 15 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 19 godz.
28 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1. wieczór)
  • 170 g wody
  • 170 g mąki żytniej razowej
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
  • 400 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 170 g mąki żytniej typu 720-1150
  • masło do natłuszczenia
Ciasto właściwe (dzień 2. południe)
  • 230 g wody
  • 330 g mąki żytniej typu 720-1150
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
    10 g miodu
  • 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 73.3 kcal / 306.9 kJ
Białko 2.3 g
Tłuszcz 0.3 g
Węglowodany 15.8 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 0 g
Sód 167.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...