
Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 19 godz.
28 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1. wieczór)
-
170 g wody
-
170 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
-
400 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
170 g mąki żytniej typu 720-1150
-
masło do natłuszczenia
Ciasto właściwe (dzień 2. południe)
-
230 g wody
-
330 g mąki żytniej typu 720-1150
-
2 łyżeczki soli
-
10 g ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
73.3 kcal /
306.9 kJ
Białko
2.3 g
Tłuszcz
0.3 g
Węglowodany
15.8 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Sód
167.8 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska