Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1. wieczór)
- 170 g wody
- 170 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
- 400 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 170 g mąki żytniej, typu 720-1150
- masło, do natłuszczenia
Ciasto właściwe (dzień 2. południe)
- 230 g wody
- 330 g mąki żytniej, typu 720-1150
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku (opcjonalnie)
lub 10 g miodu (opcjonalnie) - 2 łyżeczki soli
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 306.9 kJ / 73.3 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 15.8 g
- Tłuszcz
- 0.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 167.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16sa 30 dk
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
16h 10 min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16sa 30 dk
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb pszenny na zakwasie
12h