Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

4.9 42 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 15 godz.
26 kromek

Składniki

Zaczyn pszenny (dzień 1.)
  • wody
    70 g
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    70 g
  • zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
    5 - 15 g
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    60 g
  • wody
    60 g
  • drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
    1 mały kawałek
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    470 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
    1 mały kawałek
  • wody zimnej
    270 g
  • olej do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • kostek lodu lub ½ szklanki wody
    5 - 10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 84.1 kcal / 352 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 0.4 g
Węglowodany 16.9 g
Błonnik 0.6 g
Tłuszcz nasycony 0 g
Sód 180.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...