Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

4.9 43 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 15 godz.
26 kromek

Składniki

Zaczyn pszenny (dzień 1.)
  • 70 g wody
  • 70 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 5 - 15 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
  • 60 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 60 g wody
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 470 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
  • 270 g wody zimnej
  • olej do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 84.1 kcal / 352 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 0.4 g
Węglowodany 16.9 g
Błonnik 0.6 g
Tłuszcz nasycony 0 g
Sód 180.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...