Urządzenia i Akcesoria
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 30 min
2 sztuki
Składniki
Zaczyn żytni (dzień wcześniej)
-
140 g wody
-
10 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
130 g mąki żytniej typu 720
Ciasto właściwe
-
400 g wody
-
5 g drożdży świeżych (opcjonalnie) pokruszonych (patrz wskazówka)
-
120 g mąki żytniej typu 720
-
560 g mąki pszennej chlebowej typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10 g ekstraktu słodowego w proszku10 g miodu
-
2 łyżeczki soli
-
3 łyżeczki przyprawy do chleba (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
olej kokosowy, do natłuszczeniaolej rzepakowy do natłuszczenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
1183 mg
Białko
44 g
Kalorie
7183 kJ /
1718 kcal
Tłuszcz
8 g
Błonnik
28 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Węglowodany
361 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWA PIEKARNIA IV
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.