Wersje kompatybilne
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień wcześniej)
- 140 g wody
- 10 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 130 g mąki żytniej, typu 720
Ciasto właściwe
- 400 g wody
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- 120 g mąki żytniej, typu 720
- 560 g mąki pszennej chlebowej, typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g miodu
lub 10 g ekstraktu słodowego w proszku - 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
-
olej rzepakowy, do natłuszczenia
lub olej kokosowy, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 7183 kJ / 1718 kcal
- Białko
- 44 g
- Węglowodany
- 361 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 28 g
- Sód
- 1183 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Żytni zakwas chlebowy
96 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 Std.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17sa 25 dk
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16 Std. 30 Min
Chleb żytni na zakwasie
17sa 25 dk
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18sa 45 dk
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18sa 45 dk
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20min