
Urządzenia i Akcesoria
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 30 min
2 sztuki
Składniki
Zaczyn żytni (dzień wcześniej)
-
140 g wody
-
10 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
130 g mąki żytniej typu 720
Ciasto właściwe
-
400 g wody
-
5 g drożdży świeżych (opcjonalnie) pokruszonych (patrz wskazówka)
-
120 g mąki żytniej typu 720
-
560 g mąki pszennej chlebowej typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10 g miodu
-
2 łyżeczki soli
-
3 łyżeczki przyprawy do chleba (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
olej rzepakowy do natłuszczenia
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
1718 kcal /
7183 kJ
Białko
44 g
Tłuszcz
8 g
Węglowodany
361 g
Błonnik
28 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Sód
1183 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWA PIEKARNIA IV
11 Przepisów
Polska
Polska