Chleb na maślance i zakwasie
TM6 TM5

Chleb na maślance i zakwasie

4.7 (26 ocen)

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)

  • 150 g wody
  • 120 g mąki żytniej razowej
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 200 g maślanki
  • 150 g wody
  • 250 g mąki żytniej, typu 720-1150
  • 150 g mąki orkiszowej, razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku
    lub 10 g miodu
  • 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
399.2 kJ / 95.4 kcal
Białko
3.2 g
Węglowodany
17.8 g
Tłuszcz
1.6 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Błonnik
2.4 g
Sód
195.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy