
Urządzenia i Akcesoria
Chleb na maślance i zakwasie
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 18 godz.
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
150 g wody
-
120 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g maślanki
-
150 g wody
-
250 g mąki żytniej typu 720-1150
-
150 g mąki orkiszowej, razowej
-
100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10 g ekstraktu słodowego w proszku
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
2 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
2 łyżki oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
95.4 kcal /
399.2 kJ
Białko
3.2 g
Tłuszcz
1.6 g
Węglowodany
17.8 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Sód
195.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min