Urządzenia i Akcesoria
Chleb na maślance i zakwasie
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 18 godz.
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
150 g wody
-
120 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
200 g maślanki
-
150 g wody
-
250 g mąki żytniej typu 720-1150
-
150 g mąki orkiszowej, razowej
-
100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10 g miodu10 g ekstraktu słodowego w proszku
-
½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
2 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
2 łyżki oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
195.6 mg
Białko
3.2 g
Kalorie
399.2 kJ /
95.4 kcal
Tłuszcz
1.6 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Węglowodany
17.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min