Chleb na maślance i zakwasie

Chleb na maślance i zakwasie

4.7 45 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 18 godz.
26 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • 150 g wody
  • 120 g mąki żytniej razowej
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 200 g maślanki
  • 150 g wody
  • 250 g mąki żytniej typu 720-1150
  • 150 g mąki orkiszowej, razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku
    10 g miodu
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 95.4 kcal / 399.2 kJ
Białko 3.2 g
Tłuszcz 1.6 g
Węglowodany 17.8 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 0.2 g
Sód 195.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...