Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 150 g wody
- 120 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 200 g maślanki
- 150 g wody
- 250 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 150 g mąki orkiszowej, razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu -
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 399.2 kJ / 95.4 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 17.8 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 195.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Przyprawa do chleba
5min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Rustykalna przyprawa do chleba
5min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb litewski na miodzie
30sa
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28j 10 menit