Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie

Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie

4.9 23 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • 220 g wody
  • 160 g mąki żytniej razowej
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 250 g wody
  • 1 szczypta soli
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 100 g wody
  • 10 g cukru
    10 g ekstraktu słodowego w proszku
  • 5 g drożdży świeżych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do chleba (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 86.6 kcal / 362.5 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 0.4 g
Węglowodany 18.1 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 186.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...