
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
220 g wody
-
160 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
-
150 g mąki żytniej razowej
-
250 g wody
-
1 szczypta soli
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g wody
-
10 g cukru
-
5 g drożdży świeżych
-
2 łyżeczki soli
-
2 łyżeczki przyprawy do chleba (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
86.6 kcal /
362.5 kJ
Białko
2.8 g
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
18.1 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
186.4 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min