Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 14 godz. 30 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
220 g wody
-
160 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
-
150 g mąki żytniej razowej
-
250 g wody
-
1 szczypta soli
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g wody
-
10 g ekstraktu słodowego w proszku10 g cukru
-
½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)5 g drożdży świeżych
-
2 łyżeczki soli
-
2 łyżeczki przyprawy do chleba (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
186.4 mg
Białko
2.8 g
Kalorie
362.5 kJ /
86.6 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
18.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Suszony zakwas
24h 10min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16h 30min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28h 10min