Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

4.9 274 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 12 godz.
30 kromek

Składniki

Zaczyn
  • ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
    150 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
    150 g
  • żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka) lub pszennego zakwasu chlebowego
    1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    550 g
  • wody źródlanej lub przegotowanej
    400 g
  • słonecznika łuskanego pestek dyni lub ziaren sezamu
    3 - 6 łyżek
  • soli
    15 g
  • świeżych drożdży (opcjonalnie) pokruszonych (patrz wskazówka)
    5 g
    ½ łyżeczki suchych drożdży
  • masło ilość do natłuszczenia formy

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 85.4 kcal / 357.4 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 0.6 g
Węglowodany 17.1 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 195.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...