Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

4.9 281 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 12 godz.
30 kromek

Składniki

Zaczyn
  • 150 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
  • 150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka) lub pszennego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe
  • 550 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 400 g wody źródlanej lub przegotowanej
  • 3 - 6 łyżek słonecznika łuskanego pestek dyni lub ziaren sezamu
  • 15 g soli
  • 5 g świeżych drożdży (opcjonalnie) pokruszonych (patrz wskazówka)
    ½ łyżeczki suchych drożdży
  • masło ilość do natłuszczenia formy

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 85.4 kcal / 357.4 kJ
Białko 2.8 g
Tłuszcz 0.6 g
Węglowodany 17.1 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 195.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...