
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenny na zakwasie
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 12 godz.
30 kromek
Składniki
Zaczyn
-
ziaren pszenicy (patrz wskazówka)150 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)150 g
-
żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka) lub pszennego zakwasu chlebowego1 - 2 łyżki
Ciasto właściwe
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750550 g
-
wody źródlanej lub przegotowanej400 g
-
słonecznika łuskanego pestek dyni lub ziaren sezamu3 - 6 łyżek
-
soli15 g
-
świeżych drożdży (opcjonalnie) pokruszonych (patrz wskazówka)5 g
-
masło ilość do natłuszczenia formy
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
85.4 kcal /
357.4 kJ
Białko
2.8 g
Tłuszcz
0.6 g
Węglowodany
17.1 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
195.1 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWA PIEKARNIA V
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Pszenno-żytni chleb z naczynia kamionkowego
2 godz.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.