Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 130 g wody
- 110 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 240 g wody
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 210 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 230 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - 1 ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 1 łyżeczka kminku
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 314 kJ / 75.1 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 15.6 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 136 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19hod.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20 min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb na maślance i zakwasie
18h