Chleb na zakwasie z przyprawami

Chleb na zakwasie z przyprawami

4.3 18 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 16 godz. 30 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • 130 g wody
  • 110 g mąki żytniej typu 720-1150
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 240 g wody
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
    ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 210 g mąki żytniej typu 720-1150
  • 230 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku
    10 g miodu
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • olej do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 75.1 kcal / 314 kJ
Białko 2.5 g
Tłuszcz 0.4 g
Węglowodany 15.6 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 136 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...