Urządzenia i Akcesoria
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 28 godz. 10 min
20 kromek
Składniki
Zaczyn (dzień wcześniej)
-
170 g wody
-
10 - 20 zakwasu pszenno-jabłkowego, (patrz wskazówka)10 - 20 g żytniego zakwasu chlebowego
-
170 g mąki pszennej razowej typu 1850-2000
Ciasto właściwe
-
450 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
250 g wody
-
1 szczypta suchych drożdży1 mały kawałek drożdży świeżych (opcjonalnie) wielkości ziarna grochu
-
50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
15 g soli
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia koszyka
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
292.6 mg
Białko
4.2 g
Kalorie
641.9 kJ /
153.4 kcal
Tłuszcz
3 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
0.5 g
Węglowodany
26.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZAPIEKANE
9 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Suszony zakwas
24 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min