Wersje kompatybilne
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn (dzień wcześniej)
- 170 g wody
-
10 - 20
g żytniego zakwasu chlebowego
lub 10 - 20 zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka) - 170 g mąki pszennej razowej, typu 1850-2000
Ciasto właściwe
- 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 250 g wody
-
1
mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu
lub 1 szczypta suchych drożdży - 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia koszyka
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 641.9 kJ / 153.4 kcal
- Białko
- 4.2 g
- Węglowodany
- 26.6 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.5 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 292.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14u.
Pumpernikiel
43 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb drwala
24h 30min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14sa 30 dk
Chleb pszenny na zakwasie
12h