Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
TM5 TM6

Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)

4.8 (16 ocen)

Składniki

Zaczyn (dzień wcześniej)

  • 170 g wody
  • 10 - 20 g żytniego zakwasu chlebowego
    lub 10 - 20 zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
  • 170 g mąki pszennej razowej, typu 1850-2000

Ciasto właściwe

  • 450 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 250 g wody
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu
    lub 1 szczypta suchych drożdży
  • 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 15 g soli
  • skrobia ziemniaczana, do oprószenia koszyka

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
641.9 kJ / 153.4 kcal
Białko
4.2 g
Węglowodany
26.6 g
Tłuszcz
3 g
Tłuszcz nasycony
0.5 g
Błonnik
0.9 g
Sód
292.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy