
Urządzenia i Akcesoria
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 15 godz. 45 min
20 kromek
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
50 g wody letniej
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
-
60 g mąki orkiszowej, razowej
Namaczanka (dzień 1.)
-
75 g pestek dyni
-
45 g mąki orkiszowej, razowej
-
15 g bułki tartej
-
150 g wody wrzącej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
210 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
5 g drożdży świeżych
-
10 g miodu
-
150 g mąki orkiszowej, razowej
-
200 g mąka orkiszowa, biała plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 łyżeczki soli
-
olej do natłuszczenia
-
ziarna sezamu do obtoczenia
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
110 kcal /
460.7 kJ
Białko
4.4 g
Tłuszcz
2.6 g
Węglowodany
16.1 g
Błonnik
1.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Bułki orkiszowe
23 godz. 40 min
Przyprawa do chleba
5 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 godz.
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 godz. 45 min
Szybki chleb orkiszowy
1 godz. 25 min