Chleb orkiszowy z pestkami dyni

Chleb orkiszowy z pestkami dyni

4.7 28 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 15 godz. 45 min
20 kromek

Składniki

Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
  • wody letniej
    50 g
  • drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
    1 mały kawałek
  • mąki orkiszowej, razowej
    60 g
Namaczanka (dzień 1.)
  • pestek dyni
    75 g
  • mąki orkiszowej, razowej
    45 g
  • bułki tartej
    15 g
  • wody wrzącej
    150 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
    210 g
  • drożdży świeżych
    5 g
  • miodu
    10 g
  • mąki orkiszowej, razowej
    150 g
  • mąka orkiszowa, biała plus dodatkowa ilość do oprószenia
    200 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 g
  • soli
    2 łyżeczki
  • olej do natłuszczenia
  • ziarna sezamu do obtoczenia

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 110 kcal / 460.7 kJ
Białko 4.4 g
Tłuszcz 2.6 g
Węglowodany 16.1 g
Błonnik 1.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...