Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 16 godz. 10 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
320 g wody
-
320 g mąki żytniej typu 720-1150
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
300 g mąki żytniej typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
70 g wody plus dodatkowa ilość do spryskania chleba
-
2 ½ łyżeczki soli
-
2 ½ łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
25 g smalcu ze skwarkami
-
olej do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
-
5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
225.2 mg
Białko
2.5 g
Kalorie
359.8 kJ /
86 kcal
Tłuszcz
1.3 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
0.4 g
Węglowodany
16.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Pumpernikiel
43 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min