Chleb żytni na zakwasie ze smalcem

Chleb żytni na zakwasie ze smalcem

4.7 3 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 16 godz. 10 min
26 kromek

Składniki

Zaczyn żytni (dzień 1.)
  • wody
    320 g
  • mąki żytniej typu 720-1150
    320 g
  • żytniego zakwasu chlebowego
    15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • mąki żytniej typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    300 g
  • wody plus dodatkowa ilość do spryskania chleba
    70 g
  • soli
    2 ½ łyżeczki
  • przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
    2 ½ łyżeczki
  • drożdży świeżych pokruszonych
    5 g
    ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • smalcu ze skwarkami
    25 g
  • olej do natłuszczenia
  • skrobia ziemniaczana do oprószenia
  • kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
    5 - 10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 86 kcal / 359.8 kJ
Białko 2.5 g
Tłuszcz 1.3 g
Węglowodany 16.6 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 0.4 g
Sód 225.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...