Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 320 g wody
- 320 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 300 g mąki żytniej, typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 70 g wody, plus dodatkowa ilość do spryskania chleba
- 25 g smalcu ze skwarkami
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 ½ łyżeczki soli
- 2 ½ łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 359.8 kJ / 86 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 225.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb na zakwasie z przyprawami
16klst 30 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19klst
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Ziołowa przyprawa do chleba
5 Min
Ciasto na pizzę na zakwasie
19h 15min
Przyprawa do chleba
5 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Suszony zakwas
24h 10min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min