Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 320 g wody
- 320 g mąki żytniej, typu 720-1150
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 300 g mąki żytniej, typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 70 g wody, plus dodatkowa ilość do spryskania chleba
- 2 ½ łyżeczki soli
- 2 ½ łyżeczki przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych - 25 g smalcu ze skwarkami
- olej, do natłuszczenia
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 359.8 kJ / 86 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 16.6 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 225.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 Std. 45 Min
Suszony zakwas
24 godz. 10 min
Glazurowana szynka
54 godz.
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12h 30min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 Std.
Chleb litewski na miodzie
30h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min