
Urządzenia i Akcesoria
Chleb żytni na zakwasie ze smalcem
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 16 godz. 10 min
26 kromek
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
-
wody320 g
-
mąki żytniej typu 720-1150320 g
-
żytniego zakwasu chlebowego15 - 30 g
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
mąki żytniej typu 720-1150, plus dodatkowa ilość do oprószenia300 g
-
wody plus dodatkowa ilość do spryskania chleba70 g
-
soli2 ½ łyżeczki
-
przyprawy do chleba (patrz wskazówka)2 ½ łyżeczki
-
drożdży świeżych pokruszonych5 g
-
smalcu ze skwarkami25 g
-
olej do natłuszczenia
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia
-
kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)5 - 10
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
86 kcal /
359.8 kJ
Białko
2.5 g
Tłuszcz
1.3 g
Węglowodany
16.6 g
Błonnik
2.6 g
Tłuszcz nasycony
0.4 g
Sód
225.2 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska