Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 500 g białego maku
- 100 g suszonych owoców (np. daktyli, moreli, żurawiny), bez pestek (patrz wskazówka)
- 350 g mleka
- 120 g cukru
- 80 g miodu, płynnego
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 100 g rodzynek
- 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
- ½ - 1 łyżeczka aromatu waniliowego (patrz wariant)
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 1431 kJ / 342 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 38.8 g
- Tłuszcz
- 19.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 8.2 g
- Sód
- 29.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Piernik staropolski cz. II
98 godz.
Mazurek bakaliowy
2u. 40min
Kluski z makiem
40min
Makowiec z białym makiem
2h 20min
Rolada piernikowa z kremem i marcepanem
4 Std. 40 Min
Przyprawa do piernika
5 min
Mazurek chałwowy
7 Std. 30 Min
Piernik staropolski cz. I
672 godz. 30 min
Masa makowa
30min
Babka drożdżowa z lukrem
2 Std. 50 Min
Masa marcepanowa
1 godz. 5 min
Rogale à la marcińskie
10 Std.