Urządzenia i Akcesoria
Bułki orkiszowe
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 23 godz. 40 min
12 sztuk
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
50 g wody letniej
-
60 g mąki orkiszowej, razowej
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
-
150 g wody
-
50 g mąki orkiszowej, razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
260 g wody
-
10 g miodu
-
400 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
3 - 4 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych, (5 g, patrz wskazówka)3 - 4 łyżeczki łuski babki płesznik (psyllium) (5 g, patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
olej do natłuszczenia
-
1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej (opcjonalnie)
-
1 łyżka kminku (opcjonalnie)
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
393.1 mg
Białko
6.4 g
Kalorie
645.9 kJ /
154.4 kcal
Tłuszcz
1.1 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Węglowodany
32.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 godz. 45 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 godz.
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Bułki orkiszowe z posypką
14 godz. 30 min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 godz. 40 min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Orkiszowa pizza z szynką długodojrzewającą
35 min