Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
- 50 g wody, letniej
- 60 g mąki orkiszowej, razowej
- 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
- 150 g wody
- 50 g mąki orkiszowej, razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 260 g wody
- 10 g miodu
- 400 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
3 - 4
łyżeczki łuski babki płesznik (psyllium) (5 g, patrz wskazówka)
lub 3 - 4 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych (5 g, patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
- olej, do natłuszczenia
- 1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej (opcjonalnie)
- 1 łyżka kminku (opcjonalnie)
- 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 645.9 kJ / 154.4 kcal
- Białko
- 6.4 g
- Węglowodany
- 32.5 g
- Tłuszcz
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 393.1 mg
Alternatywne przepisy
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24h
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Bułki orkiszowe z posypką
14 Std. 30 Min
Szwajcarski chleb rustykalny
25 godz. 20 min
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
1 godz. 30 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Bagietki rustykalne
15 Std.
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 Std. 10 Min