Bułki orkiszowe
TM6 TM5

Bułki orkiszowe

4.9 (26 ocen)

Składniki

Zaczyn typu poolish (dzień 1.)

  • 50 g wody, letniej
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu (1 g)
  • 60 g mąki orkiszowej, razowej

Ciasto zaparzane (dzień 1.)

  • 150 g wody
  • 50 g mąki orkiszowej, razowej

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 260 g wody
  • 400 g mąki orkiszowej, białej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 10 g miodu
  • 3 - 4 łyżeczki łuski babki płesznik (psyllium) (5 g, patrz wskazówka)
    lub 3 - 4 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych
  • 2 łyżeczki soli
  • olej, do natłuszczenia
  • 1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kminku (opcjonalnie)
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
645.9 kJ / 154.4 kcal
Białko
6.4 g
Węglowodany
32.5 g
Tłuszcz
1.1 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Błonnik
6 g
Sód
393.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy