Urządzenia i Akcesoria
Bułki orkiszowe
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 23 godz. 40 min
12 sztuk
Składniki
Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
-
50 g wody letniej
-
60 g mąki orkiszowej, razowej
-
1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
-
150 g wody
-
50 g mąki orkiszowej, razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
260 g wody
-
10 g miodu
-
400 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
3 - 4 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych, (5 g, patrz wskazówka)3 - 4 łyżeczki łuski babki płesznik (psyllium) (5 g, patrz wskazówka)
-
2 łyżeczki soli
-
5 g drożdży świeżych pokruszonych
-
olej do natłuszczenia
-
1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej (opcjonalnie)
-
1 łyżka kminku (opcjonalnie)
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
393.1 mg
Białko
6.4 g
Kalorie
645.9 kJ /
154.4 kcal
Tłuszcz
1.1 g
Błonnik
6 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Węglowodany
32.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 Std. 45 Min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Bułki orkiszowe z posypką
14 Std. 30 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 Std.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Bułki orkiszowo-żytnie z ziarnem żyta i rozmarynem
1 Std. 30 Min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 Std. 40 Min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 Std. 20 Min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 Std. 45 Min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 Std. 15 Min