Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

4.8 65 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 23 godz. 40 min
12 sztuk

Składniki

Zaczyn typu poolish (dzień 1.)
  • 50 g wody letniej
  • 60 g mąki orkiszowej, razowej
  • 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarna grochu (1 g)
Ciasto zaparzane (dzień 1.)
  • 150 g wody
  • 50 g mąki orkiszowej, razowej
Ciasto właściwe (dzień 2.)
  • 260 g wody
  • 10 g miodu
  • 400 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 3 - 4 łyżeczki łuski babki płesznik (psyllium) (5 g, patrz wskazówka)
    3 - 4 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych, (5 g, patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
  • olej do natłuszczenia
  • 1 łyżka soli morskiej, gruboziarnistej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kminku (opcjonalnie)
  • 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 393.1 mg
Białko 6.4 g
Kalorie 645.9 kJ / 154.4 kcal
Tłuszcz 1.1 g
Błonnik 6 g
Tłuszcz nasycony 0.2 g
Węglowodany 32.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...