
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 370 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 400 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 266.1 kcal / 1113.3 kJ
- Białko
- 8.1 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Węglowodany
- 59.7 g
- Błonnik
- 11.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Sód
- 5 mg
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20 min.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18h 45 min.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16h
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17h 20 min.
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18h 45 min.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17h 25 min.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18h 20 min.
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30 min.
Chleb żytni na zakwasie
17h 25 min.
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30 min.