Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 370 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 400 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 1113.3 kJ / 266.1 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 59.7 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 11.9 g
- Sód
- 5 mg
Alternatywne przepisy
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 Std. 45 Min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 Std. 20 Min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 Std. 45 Min
Chleb pszenny na zakwasie
12u.
Chleb czworaczek
1h 30min
Chleb żytni na zakwasie
17 Std. 25 Min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 Std. 45 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 Std. 20 Min