Chleb litewski na miodzie

Chleb litewski na miodzie

4.5 18 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 godz.
20 kromek

Składniki

Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. rano)
  • wody
    120 g
  • mąki żytniej razowej
    120 g
  • żytniego zakwasu chlebowego
    15 - 30 g
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. wieczór)
  • mąki żytniej razowej
    200 g
  • wody
    200 g
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
  • kminku plus dodatkowa ilość do posypania
    1 łyżka
  • mąki żytniej razowej
    100 g
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750
    120 g
  • wody
    100 g
  • miodu, płynnego najlepiej gryczanego
    50 g
  • ekstraktu słodowego w proszku
    2 łyżeczki
    2 łyżeczki melasy
  • soli
    2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 105.8 kcal / 442.7 kJ
Białko 3.2 g
Tłuszcz 0.5 g
Węglowodany 22.8 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 0.1 g
Sód 235 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...