
Urządzenia i Akcesoria
Chleb litewski na miodzie
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 godz.
20 kromek
Składniki
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. rano)
-
wody120 g
-
mąki żytniej razowej120 g
-
żytniego zakwasu chlebowego15 - 30 g
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. wieczór)
-
mąki żytniej razowej200 g
-
wody200 g
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
-
kminku plus dodatkowa ilość do posypania1 łyżka
-
mąki żytniej razowej100 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750120 g
-
wody100 g
-
miodu, płynnego najlepiej gryczanego50 g
-
ekstraktu słodowego w proszku2 łyżeczki
-
soli2 łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
105.8 kcal /
442.7 kJ
Białko
3.2 g
Tłuszcz
0.5 g
Węglowodany
22.8 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
235 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Przyprawa do chleba
5 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb drwala
24 godz. 30 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.