Chleb litewski na miodzie
TM6 TM5

Chleb litewski na miodzie

4.4 (16 ocen)

Składniki

Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. rano)

  • 120 g wody
  • 120 g mąki żytniej razowej
  • 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego

Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. wieczór)

  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 200 g wody

Ciasto właściwe (dzień 2. rano)

  • 1 łyżka kminku, plus dodatkowa ilość do posypania
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 120 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 100 g wody
  • 50 g miodu, płynnego, najlepiej gryczanego
  • 2 łyżeczki ekstraktu słodowego w proszku
    lub 2 łyżeczki melasy
  • 2 łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
442.7 kJ / 105.8 kcal
Białko
3.2 g
Węglowodany
22.8 g
Tłuszcz
0.5 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Błonnik
2.8 g
Sód
235 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy