
Urządzenia i Akcesoria
Chleb litewski na miodzie
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 godz.
20 kromek
Składniki
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. rano)
-
wody120 g
-
mąki żytniej razowej120 g
-
żytniego zakwasu chlebowego15 - 30 g
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. wieczór)
-
mąki żytniej razowej200 g
-
wody200 g
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
-
kminku plus dodatkowa ilość do posypania1 łyżka
-
mąki żytniej razowej100 g
-
mąki pszennej chlebowej typu 650-750120 g
-
wody100 g
-
miodu, płynnego najlepiej gryczanego50 g
-
ekstraktu słodowego w proszku2 łyżeczki
-
soli2 łyżeczki
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
105.8 kcal /
442.7 kJ
Białko
3.2 g
Tłuszcz
0.5 g
Węglowodany
22.8 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Sód
235 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska