Urządzenia i Akcesoria
Chleb litewski na miodzie
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 30 godz.
20 kromek
Składniki
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. rano)
-
120 g wody
-
120 g mąki żytniej razowej
-
15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. wieczór)
-
200 g mąki żytniej razowej
-
200 g wody
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
-
1 łyżka kminku plus dodatkowa ilość do posypania
-
100 g mąki żytniej razowej
-
120 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
-
100 g wody
-
50 g miodu, płynnego najlepiej gryczanego
-
2 łyżeczki melasy2 łyżeczki ekstraktu słodowego w proszku
-
2 łyżeczki soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
235 mg
Białko
3.2 g
Kalorie
442.7 kJ /
105.8 kcal
Tłuszcz
0.5 g
Błonnik
2.8 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
22.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 godz. 40 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24 godz.
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
28 godz. 10 min