Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. rano)
- 120 g wody
- 120 g mąki żytniej razowej
- 15 - 30 g żytniego zakwasu chlebowego
Zaczyn żytni dwufazowy (dzień 1. wieczór)
- 200 g mąki żytniej razowej
- 200 g wody
Ciasto właściwe (dzień 2. rano)
- 1 łyżka kminku, plus dodatkowa ilość do posypania
- 100 g mąki żytniej razowej
- 120 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 100 g wody
- 50 g miodu, płynnego, najlepiej gryczanego
-
2
łyżeczki ekstraktu słodowego w proszku
lub 2 łyżeczki melasy - 2 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 442.7 kJ / 105.8 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 22.8 g
- Tłuszcz
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 235 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
24h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14h 30min
Chleb codzienny na zakwasie
12h
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17 Std. 10 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18 Std.
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 Std. 50 Min
Chleb drwala
24h 30min
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min