Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 18 godz. 20 min
26 kromek
Składniki
-
220 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
-
510 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
330 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
15 g soli
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia koszyka do wyrastania chleba
-
10 kostek lodu do zaparowania piekarnika
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
224.8 mg
Białko
2.5 g
Kalorie
343 kJ /
81.9 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
0.1 g
Węglowodany
17.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWA PIEKARNIA III
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min