
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 510 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 330 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana do oprószenia koszyka do wyrastania chleba
- 10 kostek lodu do zaparowania piekarnika
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 81.9 kcal / 343 kJ
- Białko
- 2.5 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Węglowodany
- 17.4 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Sód
- 224.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Żytni zakwas chlebowy
96 godz.
Jabłkowy chleb pszenno-żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18 godz. 20 min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16 godz.
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min