Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1.)
- 120 g wody
- 120 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 80 g sera żółtego, twardego, pokrojonego na kawałki
- 50 g pestek dyni
- 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 280 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
-
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - olej, do natłuszczenia
- 200 - 250 g boczku, tłustego, w plastrach
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1186.9 kJ / 283.7 kcal
- Białko
- 11.6 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 434.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kajzerki
15 Std. 45 Min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3hod. 40min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Bagietki
15h
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26h
Dyniowy chleb na zakwasie
18h 20 min
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chrupiące paluchy z ziarnami
4 Std. 45 Min
Bawarski chleb preclowy
2 Std.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min