Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn pszenny (dzień 1.)
- 120 g wody
- 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)
- 120 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
Ciasto właściwe (dzień 2.)
- 80 g sera żółtego, twardego, pokrojonego na kawałki
- 50 g pestek dyni
- 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 280 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 2 łyżeczki soli
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych -
10
g ekstraktu słodowego w proszku
lub 10 g miodu - olej, do natłuszczenia
- 200 - 250 g boczku, tłustego, w plastrach
- 5 - 10 kostek lodu lub pół szklanki wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1186.9 kJ / 283.7 kcal
- Białko
- 11.6 g
- Węglowodany
- 37.3 g
- Tłuszcz
- 9.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 434.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48h 20min
Pieczywo maca
50 menit
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 Std. 40 Min
Bagietki rustykalne
15h
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Prosty chleb mieszany
3 Std. 40 Min