Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie
TM6 TM5

Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie

5.0 (2 oceny)

Składniki

Zaczyn pszenny (dzień 1.)

  • 120 g wody
  • 120 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
  • 15 - 30 g zakwasu pszenno-jabłkowego (patrz wskazówka)

Ciasto właściwe (dzień 2.)

  • 80 g sera żółtego, twardego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g pestek dyni
  • 500 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 280 g wody, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 10 g ekstraktu słodowego w proszku
    lub 10 g miodu
  • olej, do natłuszczenia
  • 200 - 250 g boczku, tłustego, w plastrach
  • 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1186.9 kJ / 283.7 kcal
Białko
11.6 g
Węglowodany
37.3 g
Tłuszcz
9.7 g
Tłuszcz nasycony
3.5 g
Błonnik
1.6 g
Sód
434.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy