Urządzenia i Akcesoria
Tort geoda
Przygotowanie 1 godz. 30 min
Czas całkowity 6 godz.
20 porcji
Składniki
Fioletowe karmelki do dekoracji
-
cukru500 g
-
syropu glukozowego2 łyżki
-
barwnika spożywczego fioletowego (patrz wskazówka)4 - 6 kropli
-
wody140 g
-
wody do Mycia Wstępnego2000 g
Ciasto kakaowe
-
cukru300 g
-
masła w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki400 g
-
soli½ łyżeczki
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego2 łyżeczki
-
jajek w temp. pokojowej6
-
kakao naturalnego, niesłodzonego50 g
-
proszku do pieczenia2 czubate łyżeczki
-
mąki pszennej350 g
Krem kakaowy
-
cukru150 g
-
sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki500 g
-
śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki500 g
-
kakao naturalnego, niesłodzonego30 g
-
czarnej herbaty, zaparzonej ostudzonej300 g
-
mango, dojrzałego pokrojonego w 1 cm kostkę500 g
Dekoracja
-
masy cukrowej białej750 - 1000 g
-
cukier puder do oprószenia
-
barwnik spożywczy złoty, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
523.7 kcal /
2191 kJ
Białko
7.2 g
Tłuszcz
36.5 g
Węglowodany
45.7 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
21.8 g
Sód
241.1 mg