
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 70 g rodzynek
- 30 g rumu
- 180 g wody
- 50 g mleka plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
-
15
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 40 g cukru
- 450 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
50
g semoliny z pszenicy durum drobnej
lub 50 g mąki krupczatki - 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- olej do natłuszczenia
- 1 żółtko
- migdały, w płatkach do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 254 kcal / 1062.8 kJ
- Białko
- 8.5 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Węglowodany
- 46.8 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Sód
- 253.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb tygrysi
4 godz.
Warkocze orzechowe
2 godz.
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1 godz. 15 min
Bułki jogurtowe z suszonymi owocami
2 godz.
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Słodkie maślane rogale
2 godz. 10 min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 godz.
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min