
Urządzenia i Akcesoria
Chleb drwala
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 24 godz. 30 min
30 kromek
Składniki
-
420 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
200 g mąki żytniej typu 720
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 łyżeczka melasy trzcinowej lub z buraków cukrowych
-
1 łyżeczka słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
-
30 g siemienia lnianego
-
30 g pestek dyni
-
30 g słonecznika łuskanego
-
olej do natłuszczenia
-
2 łyżeczki soli
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
81.1 kcal /
339.2 kJ
Białko
2.9 g
Tłuszcz
1.4 g
Węglowodany
14.5 g
Błonnik
1.6 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Sód
158.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie
14 godz. 45 min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Rustykalne zakręcone bagietki na zakwasie z nadzieniem serowo-oliwkowym
26 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Chleb jogurtowy
3 godz.