Chleb drwala

Chleb drwala

4.8 174 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 24 godz. 30 min
30 kromek

Składniki

  • 420 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 200 g mąki żytniej typu 720
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • 1 łyżeczka melasy trzcinowej lub z buraków cukrowych
    1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g słonecznika łuskanego
  • olej do natłuszczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 81.1 kcal / 339.2 kJ
Białko 2.9 g
Tłuszcz 1.4 g
Węglowodany 14.5 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 0.2 g
Sód 158.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...