Chleb drwala

Chleb drwala

4.8 170 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 24 godz. 30 min
30 kromek

Składniki

  • wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
    420 g
  • mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
    350 g
  • mąki żytniej typu 720
    200 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • melasy trzcinowej lub z buraków cukrowych
    1 łyżeczka
    1 łyżeczka miodu
  • słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • siemienia lnianego
    30 g
  • pestek dyni
    30 g
  • słonecznika łuskanego
    30 g
  • olej do natłuszczenia
  • soli
    2 łyżeczki
  • kostek lodu lub ½ szklanki wody
    5 - 10

Wartości odżywcze na 1 kromkę

Kalorie 81.1 kcal / 339.2 kJ
Białko 2.9 g
Tłuszcz 1.4 g
Węglowodany 14.5 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 0.2 g
Sód 158.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...