Urządzenia i Akcesoria
Chleb drwala
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 24 godz. 30 min
30 kromek
Składniki
-
420 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
-
350 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
200 g mąki żytniej typu 720
-
2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 łyżeczka miodu1 łyżeczka melasy trzcinowej lub z buraków cukrowych
-
1 łyżeczka słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
-
30 g siemienia lnianego
-
30 g pestek dyni
-
30 g słonecznika łuskanego
-
olej do natłuszczenia
-
2 łyżeczki soli
-
5 - 10 kostek lodu lub ½ szklanki wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
158.6 mg
Białko
2.9 g
Kalorie
339.2 kJ /
81.1 kcal
Tłuszcz
1.4 g
Błonnik
1.6 g
Tłuszcz nasycony
0.2 g
Węglowodany
14.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
O PIECZYWIE
60 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułki wielozbożowe z orzechami
3 godz. 40 min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Suszony zakwas
24 godz. 10 min
Chleb litewski na miodzie
30 godz.
Prosty chleb mieszany
3 godz. 40 min
Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
4 godz. 35 min
Ciabatty na zakwasie
17 godz.
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Chleb orkiszowy z pestkami dyni
15 godz. 45 min
Chleb jogurtowy
3 godz.
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.