Urządzenia i Akcesoria
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
8 porcji
Składniki
-
170 g orzechów włoskich, łuskanych
-
220 - 250 g pieczarek portobello, świeżych, lub brązowych pieczarek, świeżych, przekrojonych na pół220 - 250 g białych pieczarek, świeżych przekrojonych na pół
-
40 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i smażenia
-
350 - 380 g ryżu, ugotowanego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
85 g płatków owsianych
-
2 - 3 łyżki soku z czerwonych buraków1 łyżka czerwonych buraków, gotowanych (opcjonalnie) tartych (patrz wskazówka)
-
30 g majonezu, wegańskiego plus dodatkowa ilość do podania
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżeczka czosnku, granulowanego
-
2 łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
8 bułek do burgerów
-
musztarda do podania
-
sałata lodowa do podania
-
pomidor pokrojony w plastry, do podania
-
czerwona cebula pokrojona w plastry, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1014 mg
Białko
12 g
Kalorie
1820 kJ /
435 kcal
Tłuszcz
25 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Węglowodany
43 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h
Burger z tofu
2h
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55min
Burgery z buraka
3h 25min
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2h 5min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1h 10min
Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką
40min
Pizza z wegańskim "serem" z ziemniaków
1h 40min
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1h 10min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1h 15min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Burgery fasolowe z sosem pistou i surówką kolesław
1h 30min