Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
TM6 TM5

Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu

4.5 (61 ocen)

Składniki

  • 170 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 220 - 250 g białych pieczarek, świeżych, przekrojonych na pół
    lub 220 - 250 g pieczarek portobello, świeżych lub brązowych pieczarek, świeżych, przekrojonych na pół
  • 40 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i smażenia
  • 350 - 380 g ryżu, ugotowanego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 85 g płatków owsianych
  • 1 łyżka czerwonych buraków, gotowanych, tartych (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
    lub 2 - 3 łyżki soku z czerwonych buraków (opcjonalnie)
  • 30 g majonezu, wegańskiego, plus dodatkowa ilość do podania
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 8 bułek do burgerów
  • musztarda, do podania
  • sałata lodowa, do podania
  • pomidor, pokrojony w plastry, do podania
  • czerwona cebula, pokrojona w plastry, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1820 kJ / 435 kcal
Białko
12 g
Węglowodany
43 g
Tłuszcz
25 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
5 g
Sód
1014 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy