Wersje kompatybilne
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 170 g orzechów włoskich, łuskanych
-
220 - 250
g białych pieczarek, świeżych, przekrojonych na pół
lub 220 - 250 g pieczarek portobello, świeżych lub brązowych pieczarek, świeżych, przekrojonych na pół - 40 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i smażenia
- 350 - 380 g ryżu, ugotowanego, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 85 g płatków owsianych
-
1
łyżka czerwonych buraków, gotowanych, tartych (patrz wskazówka)
(opcjonalnie)
lub 2 - 3 łyżki soku z czerwonych buraków (opcjonalnie) - 30 g majonezu, wegańskiego, plus dodatkowa ilość do podania
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 2 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 8 bułek do burgerów
- musztarda, do podania
- sałata lodowa, do podania
- pomidor, pokrojony w plastry, do podania
- czerwona cebula, pokrojona w plastry, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1820 kJ / 435 kcal
- Białko
- 12 g
- Węglowodany
- 43 g
- Tłuszcz
- 25 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 1014 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Burgery fasolowe z sosem pistou i surówką kolesław
1h 30min
Klopsiki z tofu z sosem słodko-kwaśnym i ananasowym ryżem
55min
Burgery z buraka
3h 25min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 Std. 50 Min
Wegańskie "mięso"
1 Std. 15 Min
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2 Std. 5 Min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1h 30min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1h 10min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1 Std. 15 Min
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1h
Wegańskie "chili con carne"
1h
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h