Burgery z buraka

Burgery z buraka

3.9 42 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 25 min
12 porcji

Składniki

Bułki
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 100 g mleka
  • 600 g wody
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • ½ - 1 łyżeczka soli
Burgery z buraka
  • 10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia papieru
  • 70 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 370 g czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
  • 260 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 80 g mąki gryczanej (patrz wskazówka)
  • 30 g siemienia lnianego brązowego
  • 20 g pestek dyni
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 jajko roztrzepane
  • 2 łyżki ziaren sezamu, białego
Sos jogurtowy
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • 200 - 250 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka pasty tahini (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅛ - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 12 liści sałaty

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 360.3 kcal / 1508.3 kJ
Białko 11.9 g
Tłuszcz 12.8 g
Węglowodany 50.3 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 5.1 g
Sód 333.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...