
Urządzenia i Akcesoria
Burgery z buraka
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 25 min
12 porcji
Składniki
Bułki
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
100 g mleka
-
600 g wody
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
30 g cukru
-
2 jajka
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
½ - 1 łyżeczka soli
Burgery z buraka
-
10 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia papieru
-
70 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
4 ząbki czosnku
-
370 g czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
-
260 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
80 g mąki gryczanej (patrz wskazówka)
-
30 g siemienia lnianego brązowego
-
20 g pestek dyni
-
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 jajko roztrzepane
-
2 łyżki ziaren sezamu, białego
Sos jogurtowy
-
½ - 1 ząbek czosnku
-
200 - 250 g jogurtu naturalnego gęstego
-
1 łyżka pasty tahini (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki soli
-
⅛ - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
12 liści sałaty
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
360.3 kcal /
1508.3 kJ
Białko
11.9 g
Tłuszcz
12.8 g
Węglowodany
50.3 g
Błonnik
5 g
Tłuszcz nasycony
5.1 g
Sód
333.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1 godz.
Bezglutenowe kotleciki wegetariańskie z dressingiem jogurtowym
55 min
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25 min
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1 godz. 40 min
Burgery z komosy ryżowej z żółtym ketchupem
2 godz.
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 godz.
Quiche z tofu i szpinakiem
1 godz. 50 min
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 godz. 20 min
Burgery fasolowe z sosem pistou i surówką kolesław
1 godz. 30 min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 godz. 10 min
Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą
2 godz. 50 min