Urządzenia i Akcesoria
Bakłażany po kaszubsku
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 50 min
10 porcji
Składniki
-
3 bakłażany średnie, ok. 350 g każdy
-
20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
250 g cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
-
30 g rodzynek
-
8 goździków
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
8 liście laurowe, suszone
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
100 g koncentratu pomidorowego
-
10 g octu balsamicznego
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
60 g wody
-
olej rzepakowy, od zalaniaolej lniany do zalania
-
1 - 2 łyżki ziaren gorczycy
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
396 mg
Białko
2 g
Kalorie
1287 kJ /
307 kcal
Tłuszcz
28 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Węglowodany
13 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wegański bigos z boczniakami
1 godz. 40 min
Wegańska „ryba” z selera po grecku
1 godz. 15 min
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24 godz. 15 min
Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami
2 godz. 30 min
Pasztet z selera
2 godz.
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 godz. 30 min
Tatar z fasoli
5 min
Buraki à la Wellington
3 godz.
Bezglutenowe kotleciki wegetariańskie z dressingiem jogurtowym
55 min
Pulpety z karpia w galarecie
4 godz. 10 min
Pasztet z bakłażana z pomidorowym coulis
2 godz.
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 min