
Urządzenia i Akcesoria
Bakłażany po kaszubsku
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 50 min
10 porcji
Składniki
-
3 bakłażany średnie, ok. 350 g każdy
-
20 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do posmarowania
-
¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
250 g cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
-
30 g rodzynek
-
8 goździków
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
8 liście laurowe, suszone
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
100 g koncentratu pomidorowego
-
10 g octu balsamicznego
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki majeranku, suszonego
-
60 g wody
-
olej lniany do zalania
-
1 - 2 łyżki ziaren gorczycy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
307 kcal /
1287 kJ
Białko
2 g
Tłuszcz
28 g
Węglowodany
13 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Sód
396 mg