Bliny z paprykowym ragout
TM6 TM5

Bliny z paprykowym ragout

4.3 (78 ocen)

Składniki

Bliny

  • 100 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 200 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Paprykowe ragout

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (ok. 1 x 4 cm)
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 - 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekanej
    lub 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
  • crème fraîche, min. 30% tłuszczu, do podania (ok. 100 g, patrz wskazówka)
    lub kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, do podania (ok. 100 g)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1562 kJ / 373 kcal
Białko
10 g
Węglowodany
33 g
Tłuszcz
22 g
Błonnik
3.8 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy