Bliny z paprykowym ragout

Bliny z paprykowym ragout

4.3 84 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz.
4 porcje

Składniki

Bliny
  • kaszy gryczanej, niepalonej
    100 g
  • mleka
    200 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    20 g
    2 łyżeczki suchych drożdży
  • cukru
    ¼ łyżeczki
  • mąki pszennej
    40 g
  • jajko
    1
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 szczypta
Paprykowe ragout
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
    20 g
  • czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (ok. 1 x 4 cm)
    300 g
  • koncentratu pomidorowego
    30 g
  • wody
    50 g
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • papryki słodkiej, mielonej
    2 łyżeczki
  • ziół prowansalskich, suszonych
    ½ łyżeczki
  • cukru
    ½ łyżeczki
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej
    1 - 2 gałązki
    1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
  • crème fraîche, min. 30% tłuszczu do podania (ok. 100 g, patrz wskazówka)
    kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, do podania (ok. 100 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 373 kcal / 1562 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 22 g
Węglowodany 33 g
Błonnik 3.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...