![Śródziemnomorska sałatka z kaszy jaglanej z pomidorami i oliwkami Śródziemnomorska sałatka z kaszy jaglanej z pomidorami i oliwkami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/28D82225-66B0-497E-8D94-4729A77F51F1/Derivates/13677A05-3CD8-46C0-9F28-F881BEE53551.jpg)
Wersje kompatybilne
Śródziemnomorska sałatka z kaszy jaglanej z pomidorami i oliwkami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
100
g sera pecorino, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 100 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
Dressing
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 30 g daktyli, suszonych, bez pestek
-
60
g oliwy z oliwek
lub 60 g oleju z pestek winogron - 20 - 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¾ łyżeczki soli
Sałatka
- 50 g pestek dyni, łuskanych
- 200 g kaszy jaglanej, Melvit
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 12 przepiórczych jajek (patrz wariant)
- 100 g czarnych oliwek
- 500 g pomidorów śliwkowych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1755 kJ / 419.2 kcal
- Białko
- 17.5 g
- Węglowodany
- 34.3 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
- Błonnik
- 3.6 g