Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti

Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti

4.1 31 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
10 porcji

Składniki

  • 150 g cebuli dymki ze szczypiorkiem, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 150 g korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ⅓ czerwonej papryki (ok. 60 g), bez gniazd nasiennych, pokrojonej w trójkąty (1 x 1 x 1 cm)
  • 530 g wody plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 300 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 3 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • mąka pszenna do oprószenia dłoni
  • 600 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 20 g białego octu winnego
    20 g białego octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (ok. 500 g)
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 6 łyżek śmietany, 36% tłuszczu (ok. 75 g)
  • 2 - 3 czarne oliwki, bez pestek pokrojone na małe kawałki
  • natka pietruszki, świeża do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 488 kcal / 2045 kJ
Białko 19 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany 82 g
Błonnik 8 g
Tłuszcz nasycony 3 g
Sód 615 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...