Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti
TM6 TM5

Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti

3.9 (25 ocen)

Składniki

  • 150 g cebuli dymki, ze szczypiorkiem, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 150 g selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 300 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 530 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ⅓ czerwonej papryki (ok. 60 g), bez gniazd nasiennych, pokrojonej w trójkąty (1 x 1 x 1 cm)
  • 200 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • mąka pszenna, do oprószenia dłoni
  • 600 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 20 g białego octu winnego
    lub 20 g białego octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (ok. 500 g)
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 6 łyżek śmietany, 36% tłuszczu (ok. 75 g)
  • 2 - 3 czarne oliwki, bez pestek, pokrojone na małe kawałki
  • natka pietruszki, świeża, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2045 kJ / 488 kcal
Białko
19 g
Węglowodany
82 g
Tłuszcz
11 g
Tłuszcz nasycony
3 g
Błonnik
8 g
Sód
615 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy