
Urządzenia i Akcesoria
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim; Lody malinowo-bazyliowe
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Wegetariański sos boloński
-
100 g zielonego orkiszu
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 ząbek czosnku
-
1 cebula (ok. 120 g), przekrojona na pół
-
100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
Lody
-
5 g bazylii, świeżej tylko liście
-
300 g malin, mrożonych
-
40 g syropu z agawy
-
100 g śmietanki sojowej (lub owsianej, patrz wariant)
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim
-
320 g makaronu, suchego np. typu spaghetti, o czasie gotowania 8 min (patrz wskazówka)
-
400 g wody
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
2 liście laurowe, suszone
-
1 łyżeczka bazylii, suszonej
-
1 - 1 ¼ łyżeczki oregano, suszonego
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
-
2 ½ - 2 ¾ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka oleju
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
617.5 kcal /
2585.3 kJ
Białko
16.5 g
Tłuszcz
13.5 g
Węglowodany
112.8 g
Błonnik
15.2 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Sód
1012.8 mg