Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim; Lody malinowo-bazyliowe

Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim; Lody malinowo-bazyliowe

4.0 15 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

Wegetariański sos boloński
  • 100 g zielonego orkiszu
    100 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula (ok. 120 g), przekrojona na pół
  • 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
Lody
  • 5 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 300 g malin, mrożonych
    300 g truskawek, mrożonych
  • 40 g syropu z agawy
  • 100 g śmietanki sojowej (lub owsianej, patrz wariant)
    100 g jogurtu sojowego
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim
  • 320 g makaronu, suchego np. typu spaghetti, o czasie gotowania 8 min (patrz wskazówka)
  • 400 g wody
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 - 1 ¼ łyżeczki oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
  • 2 ½ - 2 ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka oleju

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 617.5 kcal / 2585.3 kJ
Białko 16.5 g
Tłuszcz 13.5 g
Węglowodany 112.8 g
Błonnik 15.2 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Sód 1012.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...