Urządzenia i Akcesoria
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim; Lody malinowo-bazyliowe
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
Wegetariański sos boloński
-
100 g zielonej soczewicy, suszonej100 g zielonego orkiszu
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 ząbek czosnku
-
1 cebula (ok. 120 g), przekrojona na pół
-
100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
Lody
-
5 g bazylii, świeżej tylko liście
-
300 g truskawek, mrożonych300 g malin, mrożonych
-
40 g syropu z agawy
-
100 g jogurtu sojowego100 g śmietanki sojowej (lub owsianej, patrz wariant)
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim
-
320 g makaronu, suchego np. typu spaghetti, o czasie gotowania 8 min (patrz wskazówka)
-
400 g wody
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
2 liście laurowe, suszone
-
1 łyżeczka bazylii, suszonej
-
1 - 1 ¼ łyżeczki oregano, suszonego
-
1 łyżeczka cukru
-
½ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
-
2 ½ - 2 ¾ łyżeczki soli
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka oleju
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1012.8 mg
Białko
16.5 g
Kalorie
2585.3 kJ /
617.5 kcal
Tłuszcz
13.5 g
Błonnik
15.2 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Węglowodany
112.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
35 min
Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM5, TM6)
1 godz.
Makaron w śmietanowym sosie pieczarkowym; Babka marmurkowa z Varomy
2 godz. 10 min
Ratatouille z ryżem; Gruszki z czekoladą
45 min
Wegetariańskie chili z ryżem; Serniczki w słoiczkach
45 min
Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą (TM5, TM6)
40 min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 godz.
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 godz.
Pieczarki w wegańskim sosie masala
25 min
Wegańskie leczo z ryżem
45 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45 min