Cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą

Cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą

4.3 207 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 90 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
  • 40 g korzenia pietruszki pokrojonego w 5 mm plastry
  • 40 g korzenia selera pokrojonego w 5 mm kostkę
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 cytryna ekologiczna
  • 400 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy (patrz wariant)
  • 100 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
  • pieczywo do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 140 kcal / 585 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 5 g
Węglowodany 18 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 1 g
Sód 619 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...