Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1400 g wody
- 400 g zielonej soczewicy, suszonej
-
1
łyżeczka koncentrat bulionu warzywnego
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 100 g ryżu białego, długoziarnistego
- 15 g octu
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 200 g cebuli, pokrojonej w ósemki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1590 kJ / 380 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 57 g
- Tłuszcz
- 12 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Potrawka warzywna z ryżem
30min
Wiosenne curry warzywne z cytrynowym ryżem
40min
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50 Min
Fasolka po śródziemnomorsku
35min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 Min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1h 35min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45min
Wegańskie leczo z ryżem
45min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40min