
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
40
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 40 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 1200 g wody
- 400 g dyni pokrojonej na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 80 - 100 g jarmużu bez twardych części, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 320 g makaronu, suchego, krótkiego
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 30 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 - 2 ząbki czosnku
-
10
g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (patrz wariant)
lub 10 g szałwii, świeżej tylko liście - 75 - 100 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- orzeszki piniowe uprażone (ok. 2 łyżki) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 540.5 kcal / 2261.6 kJ
- Białko
- 17.3 g
- Tłuszcz
- 21.4 g
- Węglowodany
- 71 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Sód
- 1105.9 mg