Marokańska zupa harira z kurczakiem; Sałatka z kalafiorem, kaszą bulgur i żurawiną na ciepło

Marokańska zupa harira z kurczakiem; Sałatka z kalafiorem, kaszą bulgur i żurawiną na ciepło

4.4 38 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
8 porcji

Składniki

Sałatka z kalafiorem, kaszą bulgur i żurawiną na ciepło
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g orzechów laskowych, prażonych
    100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 75 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (małe, 175-200 g)
  • 1 - 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 250 g kaszy bulgur
  • 100 g żurawiny, suszonej
  • 400 - 500 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
Marokańska zupa harira z kurczakiem
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 75 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
    75 g selera naciowego, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 75 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 g liści kolendry, świeżych
    1 łyżeczka liści kolendry, suszonej
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 500 g wody
  • 200 - 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 1-2 cm kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • ½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ - 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 230 - 250 g białej ciecierzycy, z puszki (400 g), odsączonej z zalewy
  • 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    20 - 30 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 535.1 kcal / 2240.1 kJ
Białko 24.9 g
Tłuszcz 21.8 g
Węglowodany 61.9 g
Błonnik 13.2 g
Tłuszcz nasycony 3.1 g
Sód 1389.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...