
Urządzenia i Akcesoria
Marokańska zupa harira z kurczakiem; Sałatka z kalafiorem, kaszą bulgur i żurawiną na ciepło
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
8 porcji
Składniki
Sałatka z kalafiorem, kaszą bulgur i żurawiną na ciepło
-
200 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g orzechów laskowych, prażonych
-
75 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
1 opakowanie jogurtu naturalnego (małe, 175-200 g)
-
1 - 2 łyżki pasty tahini
-
1 łyżka miodu
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
2 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1200 g wody
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
250 g kaszy bulgur
-
100 g żurawiny, suszonej
-
400 - 500 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
Marokańska zupa harira z kurczakiem
-
150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
75 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
75 g cebuli przekrojonej na pół
-
5 g liści kolendry, świeżych
-
20 g oliwy z oliwek
-
800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
500 g wody
-
200 - 300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 1-2 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
100 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
½ - 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
1 łyżeczka soli
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
230 - 250 g białej ciecierzycy, z puszki (400 g), odsączonej z zalewy
-
20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
535.1 kcal /
2240.1 kJ
Białko
24.9 g
Tłuszcz
21.8 g
Węglowodany
61.9 g
Błonnik
13.2 g
Tłuszcz nasycony
3.1 g
Sód
1389.8 mg