Wersje kompatybilne
Wolno gotowane warzywne chili (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 120 g marchewki, pokrojonej na 1 cm kawałki
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 300 g białej fasoli, z puszki, odsączonej z zalewy (patrz wariant)
- 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone w plastry
- 200 g wody
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1
łyżeczka oregano, suszonego
lub 2 gałązki oregano, świeżego - 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 100 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1088 kJ / 260 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 11.7 g
- Sód
- 1255 mg
Alternatywne przepisy
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1h
Fasolka po śródziemnomorsku
35min
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min
Wegańskie leczo z ryżem
45 min
Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką
40 Min
Koshari (egipskie danie jednogarnkowe)
35min
Wegetariański kimbap z omletem i szpinakiem
2 godz.
Chakalaka
45 min
Wegetariańskie chili
1h 5min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Wegańskie chili
40 Min