
Wersje kompatybilne
Wolno gotowane warzywne chili (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 120 g marchewki pokrojonej na 1 cm kawałki
- 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 300 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy (patrz wariant)
- 1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone w plastry
- 200 g wody
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 400 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1
łyżeczka oregano, suszonego
lub 2 gałązki oregano, świeżego - 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 260 kcal / 1088 kJ
- Białko
- 10 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Węglowodany
- 33 g
- Błonnik
- 11.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Sód
- 1255 mg