
Urządzenia i Akcesoria
Wolno gotowane warzywne chili (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
20 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
30 g oliwy z oliwek
-
120 g marchewki pokrojonej na 1 cm kawałki
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm kostkę
-
300 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy (patrz wariant)
-
1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone w plastry
-
200 g wody
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
400 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
1 łyżeczka mieszanki przypraw z chili
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
260 kcal /
1088 kJ
Białko
10 g
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
11.7 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Sód
1255 mg