Wersje kompatybilne
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 pieczarek portobello, świeżych, dużych, tylko kapelusze (Ø 8-10 cm)
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
4
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 80 g oliwy z oliwek, plus 1 łyżka
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 20 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g sosu sojowego
- 300 - 350 g papryk, różnokolorowych (2 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski
- 100 - 150 g czerwonej cebuli (1 szt.), pokrojonej w paski
- 350 g cukinii (200 g pokrojonej na 2 cm kawałki i 150 g pokrojonej na 1 cm kawałki)
- 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 100 - 150 g komosy ryżowej (quinoa) (patrz wskazówka)
- 600 g wody
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
-
1
kawałek korzenia imbiru, świeżego (ok. 4 cm), pokrojonego na 2 mm plastry
lub 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego -
1
kawałek kurkumy, świeżej (ok. 4 cm), pokrojonej na 2 mm plastry
(opcjonalnie)
lub 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie) - 200 g bakłażana, pokrojonego na 1 cm kawałki
- pestki dyni, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1197.4 kJ / 286.2 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Tłuszcz
- 17.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 798.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wietnamska sałatka z makaronem (TM6)
40 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Wegańskie leczo z kurkami
40 min
Buraki à la Wellington
3h
Warzywa pod migdałową kruszonką
1h
Wegański bigos z boczniakami
1h 40min
Tartaletki warzywne na spodzie z ciecierzycy z sałatką
1h 5min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 min
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
50 min
Kolorowa sałatka z pieczoną ciecierzycą
40 min
Zapiekanka warzywna z serem feta
1 godz. 20 min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM6)
20 min