Urządzenia i Akcesoria
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 sztuk
Składniki
-
6 pieczarek portobello, świeżych dużych, tylko kapelusze (Ø 8-10 cm)
-
1 ½ łyżeczki soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego4 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
-
100 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
20 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
20 g sosu sojowego
-
300 - 350 g papryk, różnokolorowych (2 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski
-
100 - 150 g czerwonej cebuli (1 szt.), pokrojonej w paski
-
150 g pomidorka koktajlowego przekrojonych na pół
-
600 g wody
-
100 - 150 g komosy ryżowej (quinoa) (patrz wskazówka)
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej1 kawałek kurkumy, świeżej (opcjonalnie) (ok. 4 cm), pokrojonej na 2 mm plastry
-
1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego1 kawałek korzenia imbiru, świeżego (ok. 4 cm), pokrojonego na 2 mm plastry
-
150 g cukinii pokrojonej na 1 cm kawałki
-
200 g bakłażana pokrojonego na 1 cm kawałki
-
pestki dyni do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
798.9 mg
Białko
6.8 g
Kalorie
1197.4 kJ /
286.2 kcal
Tłuszcz
17.5 g
Błonnik
6.7 g
Tłuszcz nasycony
2.5 g
Węglowodany
29.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Hummus z gremolatą z cukinii i serem feta
45 min
Tacos z krojonymi warzywami i fasolą (TM5)
40 min
Śródziemnomorska sałatka z dressingiem z pieczonej papryki (TM5)
20 min
Wegańskie curry ze szparagami
1 godz.
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM6, TM7)
1 godz.
Sałatka z serem halloumi, orzechami i granatem
35 min
Bezglutenowe kotleciki wegetariańskie z dressingiem jogurtowym
55 min
Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami
50 min
Proteinowy bowl z falafelami i granatem
2 godz. 35 min
Zapiekanka warzywna z serem feta
1 godz. 20 min
Sałatka na ciepło z tofu i komosą ryżową (quinoa)
55 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min