
Wersje kompatybilne
Faszerowane pieczarki portobello z pieczonymi warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 pieczarek portobello, świeżych dużych, tylko kapelusze (Ø 8-10 cm)
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
-
4
gałązki tymianku, świeżego tylko liście
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 80 g oliwy z oliwek plus 1 łyżka
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 20 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g sosu sojowego
- 300 - 350 g papryk, różnokolorowych (2 szt.), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski
- 100 - 150 g czerwonej cebuli (1 szt.), pokrojonej w paski
- 350 g cukinii (200 g pokrojonej na 2 cm kawałki i 150 g pokrojonej na 1 cm kawałki)
- 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 100 - 150 g komosy ryżowej (quinoa) (patrz wskazówka)
- 600 g wody
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
-
1
kawałek korzenia imbiru, świeżego (ok. 4 cm), pokrojonego na 2 mm plastry
lub 1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego -
1
kawałek kurkumy, świeżej (ok. 4 cm), pokrojonej na 2 mm plastry
(opcjonalnie)
lub 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej (opcjonalnie) - 200 g bakłażana pokrojonego na 1 cm kawałki
- pestki dyni do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 286.2 kcal / 1197.4 kJ
- Białko
- 6.8 g
- Tłuszcz
- 17.5 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Sód
- 798.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ryba w stylu Veracruz
45 min
Wegańskie roladki sojowe, knedle i modra kapusta
2 godz. 30 min
Surówka z brukselki z żurawiną i migdałami (TM6)
20 min
Bakłażany po kaszubsku
3 godz. 50 min
Pieczarki faszerowane szpinakiem i parmezanem
40 min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1 godz.
Wegańskie aïoli
5 godz. 10 min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 godz. 35 min
Zapiekanka warzywna z serem feta
1 godz. 20 min
Warzywna zapiekanka z ciastem filo
1 godz. 20 min
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1 godz. 10 min
Papryki faszerowane brązowym ryżem
55 min