Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów
TM6 TM5

Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów

4.8 (318 ocen)

Składniki

Sałatka

  • 5 - 10 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 1000 g wody
  • 120 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
    lub 200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 60 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 100 - 120 g awokado, dojrzałego (1 szt.), pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 80 - 100 g rukoli
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych, pokrojonych w paski
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

Dressing

  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g musztardy miodowej
  • 20 g syropu klonowego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren sezamu, czarnego
    lub 2 łyżki ziaren sezamu, białego
  • 4 kromki pieczywa, pełnoziarnistego, np. orkiszowego lub żytniego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1719.7 kJ / 410.8 kcal
Białko
14.5 g
Węglowodany
51.3 g
Tłuszcz
20.8 g
Tłuszcz nasycony
2.8 g
Błonnik
10.5 g
Sód
523.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy