Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów

Sałatka z zielonej soczewicy, awokado i pomidorów

4.8 376 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

Sałatka
  • 5 - 10 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 1000 g wody
  • 120 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej
    200 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 60 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 100 - 120 g awokado dojrzałego (1 szt.), pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 80 - 100 g rukoli
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w paski
  • 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Dressing
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g musztardy miodowej
  • 20 g syropu klonowego
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren sezamu, czarnego
    2 łyżki ziaren sezamu, białego
  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego, np. orkiszowego lub żytniego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 523.3 mg
Białko 14.5 g
Kalorie 1719.7 kJ / 410.8 kcal
Tłuszcz 20.8 g
Błonnik 10.5 g
Tłuszcz nasycony 2.8 g
Węglowodany 51.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...