Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g ryżu jaśminowego
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 800 g warzyw, mieszanych (np. marchewki, brokułu, kalarepy, fasolki szparagowej), pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 40 - 50 g sosu sojowego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 130 g seitanu, pokrojonego w 5 mm plastry
- 15 - 20 g oleju sezamowego
- 1 zielona cebulka ze szczypiorkiem, posiekana, do dekoracji (opcjonalnie)
- 1 łyżka ziaren sezamu, białego, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1954 kJ / 467 kcal
- Białko
- 19.5 g
- Węglowodany
- 68.8 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 7.8 g
- Sód
- 1291 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegetariański kimbap z omletem i szpinakiem
2 Std.
Gulasz z chorizo, ciecierzycą i makaronem
30 Min
Koreański ramen z tofu
50 Min
Gulasz z seitanu, ziemniaków i marchewki
1h 20 min
Kaszotto gryczane z ciecierzycą, fetą i oliwkami
40 Min
Wegańskie curry ze szparagami
1 Std.
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 Min
Korma z pieczonymi warzywami
55 Min
Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką
40 Min
Makaron z warzywami w sosie orzechowym
40 Min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 Min