Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami

Zielona miska Buddy ze szparagami i dzikimi ziołami

4.5 91 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 120 g zielonej soczewicy, suszonej
    120 g soczewicy puy, suszonej
  • 9 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 750 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 300 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 1 cebula szalotka przekrojona na pół
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 20 g octu jabłkowego
  • 50 g soku jabłkowego
  • 15 g słodkiej musztardy
    15 g musztardy miodowej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 125 g dzikich ziół, świeżych liści, mieszanych (np. czosnku niedźwiedziego, mniszka, podagrycznika, szczawiu), pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
  • 1 sałata rzymska, baby pokrojona w 1,5 cm paski
  • 1 awokado dojrzałe, pokrojone w 1 cm kostkę

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 348 kcal / 1459 kJ
Białko 12 g
Tłuszcz 22 g
Węglowodany 19 g
Błonnik 9.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...