Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 liści mięty, świeżych
- 1 ½ łyżeczki ziaren peruwiańskiego pieprzu różowego (patrz wariant)
- 40 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki soli
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1000 g wody
- ½ łyżeczki korzenia imbiru, świeżego, startego (opcjonalnie)
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry i ości (ok. 125 g każdy)
- ½ łyżeczki ziaren peruwiańskiego pieprzu różowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 14534 kJ / 347 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 1 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 453 mg
Alternatywne przepisy
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45min
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1 godz.
Cytrynowo-koperkowy łosoś z pieczonymi warzywami
45min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30min
Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią
40min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1h 5min
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45min
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
50min
Łosoś na parze, po azjatycku
1 godz.
Łosoś w pomarańczach z brokułowym kuskusem
45min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40min