![Miętowy łosoś z różowym pieprzem Miętowy łosoś z różowym pieprzem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/80538C11-15F7-4440-976A-860CC39D037E/Derivates/5FAB71FC-F72D-4716-94DF-2F04385A6ED4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 liści mięty, świeżych
- 1 ½ łyżeczki ziaren peruwiańskiego pieprzu różowego (patrz wariant)
- 40 g oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki soli
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1000 g wody
- ½ łyżeczki korzenia imbiru, świeżego, startego (opcjonalnie)
- 4 filety z łososia, świeże, bez skóry i ości (ok. 125 g każdy)
- ½ łyżeczki ziaren peruwiańskiego pieprzu różowego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 14534 kJ / 347 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 1 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 453 mg
Alternatywne przepisy
Cytrynowe medaliony z łososia z młodymi ziemniakami, szparagami i ziołowym sosem
40min
Kokilki jajeczne z salsą z awokado i wędzonego łososia
30 min
Spaghetti z cytrynowym łososiem i porem
40min
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 min
Cytrynowo-koperkowy łosoś z pieczonymi warzywami
45min
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1 godz.
Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią
40min
Łosoś z cytrynowym sosem holenderskim, szparagami i ryżem
45min
Łosoś w pomarańczach z brokułowym kuskusem
45min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 min
Łosoś z pomidorową kruszonką na purée z batatów
40min