
Urządzenia i Akcesoria
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
500 g cukinii nieobranej, z odciętymi końcówkami
-
500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
100 g sera parmezan w 1 kawałku
-
1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
80 g chleba żytniego lub białego, pokrojonego na kawałki
-
3 - 4 ząbki czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
500 g przecieru pomidorowego, typu passata
-
170 g wody
-
1 łyżeczka cukru
-
¼ - ½ łyżeczki suszonych płatków chili
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
10 g liść bazylii, świeży
-
1 kulka sera mozzarella (125 g), pokrojona na kawałki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
378.8 kcal /
1585.1 kJ
Białko
16.6 g
Tłuszcz
19.9 g
Węglowodany
36 g
Błonnik
5.5 g
Tłuszcz nasycony
7.2 g
Sód
756.2 mg