Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)

Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)

4.4 63 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

  • 500 g cukinii nieobranej, z odciętymi końcówkami
  • 500 g ziemniaków pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 100 g sera parmezan w 1 kawałku
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g chleba żytniego lub białego, pokrojonego na kawałki
    80 g bułki, pokrojonej na kawałki
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 170 g wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ - ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 10 g liść bazylii, świeży
    1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g), pokrojona na kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 378.8 kcal / 1585.1 kJ
Białko 16.6 g
Tłuszcz 19.9 g
Węglowodany 36 g
Błonnik 5.5 g
Tłuszcz nasycony 7.2 g
Sód 756.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...