Urządzenia i Akcesoria
Gratin z ziemniaków i selera
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
-
50 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
-
100 g mleka
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki soli
-
3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
650 g korzenia selera pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
500 g wody
-
650 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
382.3 mg
Białko
7.2 g
Kalorie
1211.8 kJ /
289.7 kcal
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Węglowodany
31.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6, TM7)
1 godz.
Parmigiana (zapiekanka) z cukinii i ziemniaków (TM5)
1 godz. 15 min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 min
Ziemniaczany quiche z czosnkiem niedźwiedzim
1 godz. 50 min
Kremowe ziemniaki z kalarepą
40 min
Zapiekanka ziemniaczana z borowikami
1 godz. 20 min
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1 godz.
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 godz. 35 min
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
1 godz. 20 min
Tarta porowo-serowa
1 godz. 25 min
Zapiekanka z tortellini
30 min
Wegański rosół z pieczonych warzyw
2 godz. 30 min