Gratin z ziemniaków i selera

Gratin z ziemniaków i selera

4.4 31 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

  • 50 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
  • 100 g mleka
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 650 g korzenia selera pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 500 g wody
  • 650 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 382.3 mg
Białko 7.2 g
Kalorie 1211.8 kJ / 289.7 kcal
Tłuszcz 16.2 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 9.7 g
Węglowodany 31.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...