Urządzenia i Akcesoria
Gratin z ziemniaków i selera
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
-
50 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
-
100 g mleka
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki soli
-
3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
650 g korzenia selera pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
500 g wody
-
650 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
382.3 mg
Białko
7.2 g
Kalorie
1211.8 kJ /
289.7 kcal
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Węglowodany
31.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Gulasz pieczarkowy z knedlami z czerstwego pieczywa
50 Min
Gratin z ziemniaków (TM6, TM7)
50 Min
Ziemniaczana tortilla na parze (TM5)
45 Min
Gratin z ziemniaków (TM5)
50 Min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45 Min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1 Std. 35 Min
Quiche z resztkami serów
1 Std. 50 Min
Lasagne z grzybami
2 Std. 20 Min
Kremowe ziemniaki z kalarepą
40 Min
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
1 Std. 20 Min
Zapiekanka warzywna z serem feta
1 Std. 20 Min
Fasolka po śródziemnomorsku
35 Min