Urządzenia i Akcesoria
Gratin z ziemniaków i selera
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
-
50 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
-
1 ząbek czosnku
-
1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
-
100 g mleka
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki soli
-
3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
650 g korzenia selera pokrojonego na 3-4 cm kawałki
-
500 g wody
-
650 g ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
382.3 mg
Białko
7.2 g
Kalorie
1211.8 kJ /
289.7 kcal
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
4.5 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Węglowodany
31.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Zapiekanka ziemniaczana (gratin)
1h 20min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6, TM7)
1h 20min
Gulasz pieczarkowy z knedlami z czerstwego pieczywa
50min
Wegańskie Mac&Cheese z ziołową posypką
40min
Pomidorowe kulki ryżowe
40min
Hiszpańska tortilla z boczkiem i serem
50min
Szybka zapiekanka ziemniaczana à la gratin
45min
Zapiekanka ziemniaczana
40min
Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem i parmezanem
1h
Kremowe ziemniaki z kalarepą
40min
Zapiekanka ziemniaczana (parmentier) z sosem bolońskim z bakłażana i soczewicy
1h 35min
Tarta porowo-serowa
1h 25min