Kurczak w zielonym sosie mole z komosą ryżową i warzywami

Kurczak w zielonym sosie mole z komosą ryżową i warzywami

3.1 10 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji

Składniki

  • 1400 g wody
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • 250 g komosy ryżowej (quinoa) trójkolorowej lub białej
  • 200 g różyczek brokułu
  • 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g cukinii pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 80 g pestek dyni
  • 150 g sałaty rzymskiej pokrojonej na kawałki
  • 120 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 500 g zielonych pomidorów pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
    500 g zielonych pomidorków tomatillo, z puszki (patrz wskazówka)
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g kolendry, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ - 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 - 600 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry, bez kości pokrojonego na 2-3 cm kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 647.7 kcal / 2710.1 kJ
Białko 43.6 g
Tłuszcz 28.7 g
Węglowodany 61.4 g
Błonnik 10.1 g
Tłuszcz nasycony 6.4 g
Sód 861.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...