
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bazyliowe knedle
- olej do natłuszczenia
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
-
½
pęczka bazylii, świeżej tylko liście
lub ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście -
150
g białej bułki, czerstwej pokrojonej w 2 cm kostkę
lub 150 g białego chleba, czerstwego pokrojonej w 2 cm kostkę - 50 g bułki tartej
- 120 g mleka
- 2 jajka
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Ratatouille
- 30 g oleju
- 70 g cebuli pokrojonej w ósemki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 150 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 300 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
- 170 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 170 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 400 krojonych pomidorów, z puszki
- 50 g wody
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty mieszanki przypraw z chili (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 333 kcal / 1396 kJ
- Białko
- 12 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Węglowodany
- 39 g
- Błonnik
- 7 g