Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi

Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi

4.6 295 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 6 godz.
16 kawałków

Składniki

Krem czekoladowo-orzechowy
  • 300 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 2 listki żelatyny (1,7 g każdy)
    1 ½ łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczone w 40 g wody
  • woda do namoczenia żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 500 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 100 g masła orzechowego podzielonego na kawałki
Ciasto czekoladowe
  • 1 laska wanilii
  • 245 g cukru
  • 80 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 220 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
    30 g skrobi ziemniaczanej
Warstwa chrupka
  • 100 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
  • 125 g płatków kukurydzianych miodowych
  • 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 100 g masła orzechowego podzielonego na kawałki
Składanie ciasta i polewa czekoladowa
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 719.6 kcal / 3012.7 kJ
Białko 12.2 g
Tłuszcz 50.9 g
Węglowodany 54.2 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 27.4 g
Sód 227.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...