Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi

Ciasto czekoladowe z orzeszkami ziemnymi

4.6 292 oceny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 6 godz.
16 kawałków

Składniki

Krem czekoladowo-orzechowy
  • mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
    300 g
  • listki żelatyny (1,7 g każdy)
    2
    1 ½ łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczone w 40 g wody
  • woda do namoczenia żelatyny
  • laska wanilii
    1
  • śmietany, 36% tłuszczu
    500 g
  • masła orzechowego podzielonego na kawałki
    100 g
Ciasto czekoladowe
  • laska wanilii
    1
  • cukru
    245 g
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
    80 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    220 g
  • jajka
    3
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • kakao naturalnego, niesłodzonego
    50 g
  • mąki pszennej
    100 g
  • skrobi kukurydzianej
    30 g
    30 g skrobi ziemniaczanej
Warstwa chrupka
  • orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
    100 g
  • płatków kukurydzianych miodowych
    125 g
  • mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
    100 g
  • masła orzechowego podzielonego na kawałki
    100 g
Składanie ciasta i polewa czekoladowa
  • masła pokrojonego na kawałki
    100 g
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
    100 g

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 719.6 kcal / 3012.7 kJ
Białko 12.2 g
Tłuszcz 50.9 g
Węglowodany 54.2 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 27.4 g
Sód 227.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...