Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 200 - 220 g cukru pudru (patrz wskazówka)
-
1
czubata łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego - 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- dżem malinowy, do posmarowania (ok. 100 g)
- 1 białko (patrz wskazówka)
- 4 - 5 kropli soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 krople barwnika spożywczego, czerwonego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 462.3 kJ / 110.5 kcal
- Białko
- 1.2 g
- Węglowodany
- 15.8 g
- Tłuszcz
- 4.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 8.2 mg
Alternatywne przepisy
Domek z piernika
5h 30min
Ciasteczka z wróżbą
1h 20min
Małe domki z piernika na kubek
5h 30min
Wielkanocne babeczki „owieczki”
1h 45min
Świąteczne choinki brownie
2 godz. 50 min
Wielkanocne gniazdka czekoladowe
1h 30min
Laski św. Mikołaja
3h 20min
Tort z niespodzianką
12 godz.
Bułeczki wielkanocne zajączki
1h 50 min.
Ciasteczka maślane z lukrem królewskim i ozdobami
2h
Lizaki bezowe choinki
3 Std. 40 Min
Babeczki pistacjowe z kremem
50min