
Urządzenia i Akcesoria
Piernik z Varomy
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 porcji
Składniki
-
masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia150 g
-
mąki pszennej plus ½ łyżeczki i dodatkowa ilość do oprószenia250 g
-
cukru100 g
-
miodu50 g
-
korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)15 - 20 g
-
żurawiny, suszonej2 łyżki
-
jajka3
-
mleka80 g
-
proszku do pieczenia2 łyżeczki
-
kakao naturalnego, niesłodzonego1 łyżeczka
-
wody1000 g
Polewa czekoladowa
-
gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki100 g
-
śmietany, min. 30% tłuszczu60 g
-
orzechów włoskich, łuskanych (opcjonalnie) grubo posiekanych, do dekoracji2 - 3 łyżki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
312.8 kcal /
1308.9 kJ
Białko
5 g
Tłuszcz
18.3 g
Węglowodany
33.1 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
10.3 g
Sód
92.1 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

GOTUJ NA OKRĄGŁO
8 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Piernik choinka
15 Std. 30 Min
Ciasto orzechowo-kawowe z Varomy
1 Std.
Babka kawowa z Varomy z solonym sosem karmelowym
2 Std. 10 Min
Ciasto marchewkowe z Varomy z kremem cytrynowym (lemon curd)
1 Std. 15 Min
Pączki pieczone
2 Std. 40 Min
Piernik na ciemnym piwie
2 Std. 35 Min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 Std. 5 Min
Szybki piernik
1 Std. 30 Min
Ciasto pomarańczowe z Varomy
50 Min
Czekoladowe ciasto na białkach
1 Std. 10 Min
Sernik z Varomy
1 Std. 45 Min
Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
3 Std. 20 Min