Piernik z Varomy

Piernik z Varomy

4.6 233 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
12 porcji

Składniki

  • masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    150 g
  • mąki pszennej plus ½ łyżeczki i dodatkowa ilość do oprószenia
    250 g
  • cukru
    100 g
  • miodu
    50 g
  • korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
    15 - 20 g
  • żurawiny, suszonej
    2 łyżki
    2 łyżki rodzynek
  • jajka
    3
  • mleka
    80 g
  • proszku do pieczenia
    2 łyżeczki
  • kakao naturalnego, niesłodzonego
    1 łyżeczka
  • wody
    1000 g
Polewa czekoladowa
  • gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
    100 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    60 g
  • orzechów włoskich, łuskanych (opcjonalnie) grubo posiekanych, do dekoracji
    2 - 3 łyżki
    2 - 3 łyżki migdałów, w płatkach, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 312.8 kcal / 1308.9 kJ
Białko 5 g
Tłuszcz 18.3 g
Węglowodany 33.1 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 10.3 g
Sód 92.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...